vrijdag, februari 29, 2008

Barista level 1





Natuurlijk weet je als je gek bent van koffie veel over de perfecte espresso en cappuccino. Je leest veel, je oefent veel en je praat er (enorm) veel over. Maar toen in Nederland de opleiding tot gecertificeerd SCAE Barista van start ging, dacht ik, perfect, dat wil ik dus!


Afgelopen dinsdag 26 februari was het eerste examen. Ik had het erg druk gehad, was het studeren een beetje verleerd, maar toch de avond ervoor tegen tienen de boeken er nog maar eens bijgepakt. En toch al lezend werden heel veel puntjes op de i gezet. Hoe heten die keerkringen nou ook alweer precies waartussen koffie groeit, wanneer gaat het hoornvlies nu van de koffieboon af bij de droge en natte methode, hoe lang blijft filterkoffie lekker, wat zijn de verschillen tussen een arabica en een robusta koffieboon...Allemaal van dat soort leuke dingen nog even uitgezocht en de volgende ochtend aan de slag met eerst een uur theorie examen. Met zijn achten zwetend boven de vragen die Louis Claus en Moniek Smit, beiden gecertificeerd SCAE examenanten, hadden bedacht. En het was een leuk examen, goed te doen, maar toch met genoeg diepgang.


Daarna het praktijkgedeelte, waarbij we als baristatrainees, vier zetmethoden met voldoende resultaat moesten demonstreren. Naast diverse espressi (onder- over- en perfect geextraheerd), was het tijd voor de cappu's, je mocht zelf kiezen tussen de natte en de droge. Vervolgens kwamen de do&don'ts van de filterkoffiebereiding, de cafetiere en de moka aan de orde.


Alles bij elkaar een zeer geslaagd programma, goed gegeven door Moniek en Louis. Nu ik level 1 heb gehaald, op naar level 2! Heb d'r zin in!



Meer info over de opleiding vind je bij de : http://www.dutchcoffeeacademy.nl/ (De opleiding van de Dutch Coffee Academy is in beginsel bedoeld voor koffie beroepsprofessionals. Wil je als particulier training hebben? Meld je dan aan bij de cursus die ik zelf verzorg!)


Eerst een uur koffietheorie!



Moniek Smit en Bart Deprez tijdens het praktijkgedeelte, waarschijnlijk bezig met een onderextractie...



Louis beoordeelt de juiste cafetiere zetwijze.

 
dekoffiethuiswinkel.nl